Weetjes Radio Trail

Nadat we het parcours van de 10km verlaten vinden we het volgende langs ons parcours:

Vorte Bossen

De vorte bossen is eigendom van VZW Natuurreservaten en wordt beheerd door 'Natuurpunt De Torenvalk'. Bij het beheer wordt een stukje West-Vlaams erfgoed ingezet met vier runderen van het West-Vlaams rood ras. De Vorte bossen zijn bosaanplantingen op oude heideterreinen langs de Pachte- en de Wantebeek. De bodem in dit natuurgebied is zeer verscheiden met zowel arme droge zandgronden als voedselrijke natte kleigronden.Het parcours gaat over de Wantebeek, maar vooral de natte kleigronden kunnen het parcours zwaar maken.



Galatobossen

Via dit privébos lopen we richting Landschapspark Disveld en de kerk van Doomkerke. 

Landschapspark Disveld

Achter de kerk van Doomkerke werd een stuk weiland opgekocht en heraangelegd. Tussen de Galatobossen en Doomkerke centrum lopen we langs dit stukje groen.







Gulke Putten

Dit gebied is eveneens in het beheer van Natuurpunt. De naam Gulke Putten zou betekenen 'gelijke putten' en is terug te vinden op 18de eeuwse kaarten. In het grote laatmiddeleeuwse Bulskampveld, het heidegebied ten zuiden van Brugge, waren talrijke vijvers te vinden, ontstaan door het afdammen van beken voor de viskweek. Dat de Gulke Putten bewaard bleven als heidegebied, heeft te maken met het Radio-Elektrisch Centrum in Wingene-Ruiselede. De omgeving van de zendmasten moest open en bosvrij gehouden worden. Er werd dus volop gemaaid en gekapt, zodat de heide bewaard bleef.




Kasteel Carpentier

Wanneer we door de Gulke Putten lopen, zien we net voor de eerste bevoorrading aan de linkerzijde het Kasteel Carpentier. Dat vooral bekend werd door de "Kasteelmoord van Wingene".







Radiozendstation Belradio

In de volksmond word gesproken over de "Radio-torens". Opgericht tussen 1923 en 1926 door de RTT (Regie van Telefoon en Telegraaf) met zendmasten op grondgebied Wingene en Ruiselede en een zendgebouw in art-deco stijl. De eerste zendmasten waren 284m hoog en hadden antennes van 1600m lang. Officieel in gebruik sedert 3 oktober 1927. Eerste doel was een radioverbinding om België te verbinden met Amerika en Belgisch-Congo. Maar er werden verbindingen gelegd met gebieden over de hele wereld. In 1940 werd de inrichting vernield omdat de Duitsers geen gebruik zouden kunnen maken van de infrastructuur. Na de oorlog werden korte golf antennes in gebruik genomen. Er werden verbindingen gemaakt met Perziche Golg en Golf van Mexico. Sinds 1977 behoort de inrichting tot het Ministerie van landsverdediging (dienst Belgische Marine). In 1999 waren er nog 51 "Radio-torens" in het antennepark.

Reacties

Een reactie posten

Social Wall